Svaštara

U sanduku “Louis Vuitton” vrijednom više od 11.000 dolara držali kukuruz za kokoške

Vjeruje se da je ovaj sanduk pripadao nekadašnjoj ruskoj kraljevskoj porodici.

Aleksandar i Aleksandra Sokranjić - Ruptly

Sanduk luksuznog francuskog brenda Louis Vuitton, star 150 godina, pronađen je kod starijeg para iz Ukrajine koji je u njega odlagao kukuruz za kokoške ne znajući stvarno bogatstvo ovog predmeta.

Aleksandar i Aleksandra Sokranjić iz sela Mokhnach nisu mogli ni da pretpostave kakav artefakt čuvaju u kući. Ipak, sačuvali su ga jer im je godinama služio za čuvanje različitih stvari. Vjeruje se da je ovaj sanduk pripadao nekadašnjoj ruskoj kraljevskoj porodici.

Ukrajinski penzioneri tako su godinama premještali sanduk držeći u njemu nekada kukuruz, nekada luk i drugo povrće, dok ih jednog dana njihov rođak nije prosvjetlio. Njih dvoje u početku nisu ni pokušavali da prodaju sanduk, već su ga odmah odnijeli u lokalni etnografski muzej. Direktor muzeja Maksim Bulakh ispričao je za ruske medije da je provjerio autentičnost sanduka u butiku Luj Viton u Kijevu.

Tada je saznao da je sanduk vjerovatno proizveden početkom 1880. godine i da bi mogao da košta najmanje 11.000 dolara. To bi bila ogromna svota novca za dva penzionera, ali artefakt bi zapravo mogao donijeti mnogo više novca na aukciji, s obzirom na to da iza sebe možda ima prilično uzbudljivu istoriju. Neke sanduke brenda Luj Viton aukcijske kuće su prodale za više od 100.000 dolara. Bulakh vjeruje da je baš ovaj sanduk nestao u ruskom carskom vozu koji je na području Ukrajine izletio iz šina 1888. godine.

U nesreći je poginulo oko 30 ljudi, dok je navodno car Aleksandar III pridržao krov kočije svojim ramenima kako bi omogućio svojoj porodici da pobjegne. Tada su uspijeli da spasu i ovaj sanduk.

Međutim, ovo je samo jedan od mogućih scenarija. Sanduk je takođe kao trofej mogao donijeti kući vojnik sovjetske vojske koji je oslobodio Evropu od nacista tokom Drugog svjetskog rata. Dok čekaju na aukciju i novac od starog sanduka francuskog brenda, Aleksandar i Aleksandra zamijenili su sanduk limenim loncem koji takođe dobro čuva hranu za njihove piliće, piše “Klix“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh