Svaštara

Ženi su 15 godina nekontrolisano rasli brada, nos, šake i stopala, a onda je otkrila užasavajući uzrok

Rebeka Čuran iz Sadberija, u Ontariju (Kanada) pitala se da li uobražava kad je primijetila da su joj nos i brada iz godine u godinu sve veći. Porasle su joj i šake, a broj cipela se tokom vremena povećao sa 41 na 43.

Rebeka Čuran - Instagram

Bila je očajna, a svaki rođendan bi provela u suzama, jer nije mogla da objasni zašto postaje ‘sve ružnija’, piše “Blic“.

Danas 29-godišnja socijalna radnica bila je kod više od deset ljekara, ali niko nije mogao da objasni šta uzrokuje Rebekine fizičke promjene.

– Postavljali su mi pogrešne dijagnoze: granični dijabetes, generalizovani anksioni poremećaj, depresiju i sindrom policističnih jajnika – kaže ona.

– Rekla sam toj doktorici da mi se lice mijenja, da sam sve ružnija i da ne razumijem zašto se gojim, jer skoro ništa ne jedem.

Krajem marta 2019. ta doktorica je poslala Rebeku na analizu krvi kod koje se mjeri sadržaj faktora rasta IGF-1, sličnog insulinu, a koji kontroliše rast tkiva i kostiju u tijelu. Referentna vrijednost je između 97 i 297, zavisno od starosti, a Rebeki je izmjereno zapanjujujućih 1015.

Rebeka Čuran – Istagram

Dodatni testovi su pokazali da ima benigni tumor na hipofizi, žlijezdi u mozgu koja oslobađa hormon rasta. Tumor je uzrokovao rijedak poremećaj akromegaliju – pojačano lučenje hormona rasta, zbog kojeg organi postaju abnormalno veliki.

Na osnovu fotografija, Rebeka Čuran zaključuje da je 15 godina živjela s tim poremećajem. U aprilu ove godine tumor joj je uklonjen kroz nos, a za samo nekoliko mjeseci, šake, stopala i karakteristike lica vratili su se do prvobitne veličine.

Rebeka se nada da će njena priča ohrabriti ljude koji takođe imaju neobjašnjive simptome da ne klonu i potraže odgovor.

– Morate ostati pozitivni i ne dozvolite da vas nada napusti dok tragate za odgovorima – kaže Rebeka.

– Ne mirite se s bilo kojom dijagnozom, a da se njome niste dublje pozabavili i provjerili da li uzrok problema može biti i nešto drugo – savjetuje Rebeka.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh