Svaštara

Iako su im doktori kazali da će im kćerkica umrijeti za sedam dana, desilo se čudo!

Kada je njegova kćerka postala neuravnotežena i loše raspoložena, Britanac Pol O’Donovan iz Devona (Engleska) u početku je povjerovao doktorima, koji su mu rekli da samo “traži pažnju”.

Malena Lajla - Facebook

Budući da je mala Lajla imala samo šest godina, ni u snu nije pomišljao da možda ima smrtonosni tumor na mozgu. Međutim, nakon bezbrojnih posjeta doktorima, koji su zanemarivali simptome, roditelji su saznali poražavajuću istinu: Lajla ima agresivan oblik tumora mozga.

Uplašeni roditelji Pol (34) i Kirsti (33) sada pozivaju sve roditelje da budu oprezni i proveravaju bilo kakve znakove bolesti kod djece.

Prvi put su primjetili da nešto nije u redu još dok su živeli u Paderbornu, u Njemačkoj. Kćerkica je često bila neraspoložena i neuravnotežena. Stanje joj se pogoršalo 2015. godine, kad su, zbog Polovog posla, prešli iz Brantona, prešli u Barnstejpl. Od marta do septembra 2016. zabrinuti roditelji su nekoliko puta odveli djevojčicu kod doktora opšte prakse, ali im je rečeno da je s Lajlom sve u redu. Prvo su im rekli da je neuravnotežena zbog infekcije uha, da bi kasnije tvrdili da samo pokušava da “privuče pažnju” Pol je u prvi mah povjerovao doktorima i zbog toga se često svađao sa suprugom, koja je primjetila da nešto nije u redu, piše “Kurir“.

“Užasno me grize savjest zbog onoga što sam govorio Lajli, koja je patila zbog tumora. Doktori su me ubijedili da samo privlači pažnju”, kaže on.

Za to što je bolest otkrivena zaslužan je doktor, koji je radio na zamjeni i koji je poslao Lajlu na skener u Kraljevsku dječju bolnicu u Bristolu. Tamo je roditeljima saopšteno da djevojčica ima rak mozga.

“Kada je dijagnoza postavljena, doktor na zamjeni nam je rekao da Lajlu deli samo sedam dana od smrti. Da njega nije bilo, možda bismo izgubili Lajlu”, kaže otac.

Tumor je toliko narastao da je zahvatio moždano stablo i kičmu, a doktori nisu mogli da vjeruju da djevojčica i dalje govori, hoda i ima osjećaj u rukama i nogama. U oktobru 2016. Lajli je odstranjen tumor, nakon čega joj se oduzela lijeva strana. Pošto je tumor bio toliko veliki, Lajlina pokretljivost i kognitivne sposobnosti su se smanjile. Zbog pritiska u glavi ima konvulzije. Kada izlaze napolje, voze je u invalidskim kolicima i doktori ne znaju kako će joj se mozak razvijati. Uprkos svemu, nevjerovatno je napredovala. Nakon 30 skenera i devet operacija, Lajla sada čak može da pleše, što je zabilježeno i na video-snimku 18. novembra, kada su išli na kontrolu u Kraljevsku bolnicu Viktorija u Njukaslu zbog napada.

“Nevjerovatan je njen napredak od paralizovane lijeve strane do toga da može da pleše”, kaže Lajlin otac, i dodaje da nije mogla da hoda, pa čak ni samo da pomjeri nogu.

“Kada vam kažu da Lajla nikada neće moći prirodno da se porodi ili da ne znaju kako će se njen mozak razvijati, to vas potpuno demorališe”, kaže Pol, koji je prepun divljenja za kćerku.

“Nemam riječi. Ona je naprosto nevjerovatna. Nikada se nije žalila ni zbog čega što je morala da izdrži. Sama se uspavljuje kada ode na skener, držeći masku na licu. Uvijek je volela da pleše i pjeva i stalno to radi”, zaključuje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh