Svaštara

Stalno je imala glavobolje, a onda je saznala da ima tumor u mozgu – Iz ove tragične satuacije naučila je jedno

Mlada žena, koja je svoje neprestane glavobolje otpisala kao simptome gripa, bila je zgranuta kad je saznala da su one prouzrokovane zbog pet tumora u njenom mozgu.

Mekena Karter - Instagram

Mekena Karter (20) odstranila je maligni mladež 2017. godine kad joj je dijagnostikovan rak kože melanoma, piše “Informer“.

Pretpostavila je da više neće imati problema kad su joj doktori rekli da su zaustavili ovu smrtonosnu bolest prije nego što se proširila.

Ali godinu dana kasnije, Mekena je počela da se bori sa glavoboljama koje su trajale cijelih mjesec dana. Postala je sumnjičava, pa je otišla na pregled koji je otkrio da ima 5 tumora mozga – najveći je bio dugačak 2.5 centimetra.

Dodatni skener je otkrio da se rak proširio na njenu jetru, pluća i kosti. Dijagnostikovan joj je 4. nivo kancera – najsmrtnosnije vrste – koji se proširio sa mladeža na leđima.

Odmah nakon ustanovljenja, Mekena je počela da ide na radioterapiju koja bi ubila kancerogene ćelije, ali su tumori bili uporni i njeno stanje se pogoršalo.

Prošlog decembra je otišla na operaciju mozga kako bi odstranila tumor koji je počeo da krvari. Do februara je ponovo otišla na operaciju kako bi uklonila drugi koji je vršio pritisak na optični nerv i uticao na njen vid.

U aprilu, doktori su joj rekli da liječenje ne pomaže i da tumor u njenoj jetri nastavlja da raste. Rekli su joj da se pripremi za najgori scenario.

– Prvi put sam pomislila da bih zaista mogla da umrem. Uprkos situaciji, do tog trenutka nisam vjerovala da će mi život biti prekraćen – kaže Mekena.

Kao posljednji pokušaj, Mekena se u oktobru prijavila za kliničku terapiju infiltracije tumora limfocitima. Ovakvo liječenje podrazumijeva odstranjivanje pacijentovih T-ćelija – ćelija koje se bore protiv raka koje ispušta imuni sistem – i njihovu proizvodnju u velikim količinama u laboratoriji.

Nakon što se poslije dvije sedmice sakupe, vraćaju se u pacijenta. Kad su u većem broju, T-ćelije su jače u borbi sa agresivnim tumorima.

Terapija infiltracije tumora limfocitima zaustavlja napredak tumora u oko 16% pacijenata. Uprkos maloj šansi, Mekena je pozitivna, pa čak napominje da su je bolesti učinile jačom osobom.

Situacija me je učinila jačom, hrabrijom i spokojnijom osobom. Takođe, razvila mi se empatija i razumijevanje prema drugima koji pate, koja mi se ne bi javila da mi se ovo nije desilo – ističe Mekena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh