Svaštara

Stručnjaci tvrde: Svi bračni problemi nastaju zbog jedne stvari

Stručnjaci se kunu da je samo jedna stvar razlog zašto se stalno svađate sa partnerom i koji su problemi u braku.

Vjenčanje - Ilustracija/z1035.com

Pročitajte ovu zanimljivu priču. U pitanju je jedna sasvim iskrena i lična priča:

“Kada smo se moja supruga i ja vjenčali, jednom smo posjetili seminar o pružanju psihološke podrške žrtvama savremene trgovine robovima (se*sulanim robljem).

Domaćin tog seminara je pitao prisutne šta je po nama razlog razvoda. Pošto smo supruga i ja prisustvovali nekim predbračnim konsultacijama, pomislio sam da sam stružnjak pa sam na brzinu ispružio ruku i viknuo: ‘Se*s, novac i komunikacija!’

Pogledao sam suprugu, a ona mi je klimnula glavom sa smiješkom.

‘Pogrešno’, viknuo je domaćin. “To su samo simptomi pravog problema. Brakovi se završavaju razvodom iz jednog jedinog razloga: velikih očekivanja!”

Bio sam šokiran!

Ovo otkriće jednostavno nije moglo ući u moju glavu. O čemu se dalje razgovaralo, ne sjećam se. Suviše sam se zamislio o pretjeranim očekivanjima sa kojima sam se već sreo u bračnom životu koji je trajao tek mjesec dana.

Shvatio sam da ovaj smrtonosni otrov pogađa srce svake veze.

Ali velika očekivanja nisu samo problem braka, već i cijelog našeg života. Nije važno da li ste samac ili oženjen čovjek, nezaposlen ili sa punim radnim vremenom, star ili mlad… Visoka očekivanja su bič svake osobe. Od tih očekivanja niko nije dovoljno siguran.

Šta je rješenje?

Ja sam matematičar po prirodi. Volim jednačine. Tako sam napravio jednačinu:

Očekivanje – Realnost = Razočaranje

Šta to tačno znači:

Očekivanje

Kada se vratimo kući sa posla, čekamo da nam žena spremi večeru. Ona će imati kecelju bez fleka i sjedit će preko puta mene. Naša kćerka će sjediti u stolici za hranjenje i ručaće svoje jelo.

Realnost

Dolazim kući pola sata kasnije, od večere ništa. Kćerka skače po kući raznoseći smoki na sve strane. Žena sjedi za kompjuterom pokušavajući da odgovori na neke mejlove od kuće. Na moje pitanje ‘Šta ima za večeru?’ baca bijesne poglede u mom pravcu. Odlazim u kuhinju i nalazim hljeb i sir i to postavljam na sto.

Razočaranje…

Zaključak: u životu često imamo velika očekivanja, što na kraju vodi do razočaranja.

Ali to ne mora biti tako.

Evo rješenja: Neka život ide svojim tokom.

Ne govorim da se moramo potpno riješiti očekivanja, ali ne bi bilo loše kada bismo ga sveli na minimum.

Dobro je imati zdrav, realističan cilj. Težiti ka nečemu… Ali ako se nađete u situaciji u kojoj su vaša očekivanja previsoka, skloni ste posmatranju i čekanju – odbacite očekivanja i prihvatite stvarnost kakva jeste.

Umorni ste od razočaranja? Odbacite visoka očekivanja i okrenite se ka stvarnosti. Zatim razgovarajte s nekim ko nije ispunio vaša očekivanja i objasnite mu šta i zašto očekujete to od njega.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh