Svaštara

Pčelinji polen je imunobomba za organizam

Vjeruje se da čovjek može godinu dana živjeti isključivo na polenu i vodi

Pčela - Globalcir.com

Zrna cvjetnog praha rijetka su prirodna namirnica koja ne mogu biti umjetno stvorena, a sadrže sve potrebno za rast i razvoj organizma. Polen još zovu i medicinsko čudo, super hranu, antikancer… Polen su sitna zrnca, okom nevidljiva, koja pčele lijepe na svoje nožice stvarajući granule i na taj način ih unose u košnicu. To je prirodni resurs koji pčele sakupe za preživljavanje zimskog perioda. One ga koriste kao izvor minerala, vitamina i masti dok med koriste kao hranu,prenosi Faktor.

Polen predstavlja muško sjeme jedne biljke u kojem su sadržane najbolje genetske osobine jedne porodice biljaka. Pčelinji polen je od davnina smatran hranom za sticanje vječne mladosti. Nosi naziv čudotvorne hrane. U pogledu hranljivosti, tretira se kao najvažnija “nova hrana” kraja prošlog i početka ovog vijeka. Smatra se super hranom, koja usporava starenje. Sadrži preko 100 identifikovanih sastojaka. Vjeruje se da čovjek može godinu dana živjeti isključivo na polenu i vodi.

Polen sadrži:

svaki od 22 elementa u ljudskom tijelu
sve esencijalne aminokiseline i kompletnu paletu proteina
vitamine A, B komplex, C,D,E,K i rutin
28 minerala i mikroelementa: barijum, bor, kalcijum, bakar, željezo, magnezijum, fosfor, selen, jod, mangan, kalij, kalcij, cink i drugih od 59 elemenata u tragovima
enzime i koenzime potrebne za dobru probavu
nema holesterola
polen je 15 postotni prirodni lecitin
bjelančevine (u svježem polenu 26,88 posto a u sušenom 10-13 posto)
monosaharidi, polisaharidi i disaharidi 25-40 posto

Polen se koristi u nadoknadi vitamina i minerala i regulisanju esencijalnih aminokiselina. Prije svega, koristi se u nadoknadi energije, pri čemu koristi resurse vašeg tijela. Na taj način možemo kontrolisati tjelesnu težinu jer troši masti iz rezervi a kada nema rezervi pojačava apetit radi boljeg unosa energije. Na taj način pretile osobe mršaju a podhranjenim osobama se pojačava apetit.

Način upotrebe

Polen se uzima na više načina a jedan od najboljih je uzimanja polena rastopljenog u tekućini. Polen, radi svoje prirodne opne, koja je toliko jaka da je ni želučana kiselina ne može rastopiti u roku od šest sati, stavi se u malu količinu vode, mlijeka ili jogurta. Tako rastopljen svjež polen treba da stoji šest do osam sati na sobnoj temperaturi ili u frižideru. Nakon toga spreman je za upotrebu. Maximalno preporučeno stajanje polena je 16 sati a nakon toga počinje fermentacija i nije ga preporučljivo konzumirati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh