Svaštara

Ivana je imala savršenu trudnoću, a onda su joj rekli od čeka boluje Ana: “Plašila se svjetla i izlazila samo noću, a sa 8 godina umrla je od starosti”

Ana Sakidon, devojčica iz Ukrajine, umrla je u osmoj godini od starosti. Iako je imala svega osam godina, biološki, imala je tijelo starice od 80 godina.

Ivana i Ana - Facebook

Ana je bolovala od izuzetno rijetke vrste progerije, vrste genetske bolesti koju karakteriše preuranjeno starenje. Od ovog stanja boluje svega 160 ljudi na svijetu.

Ana je, kako javljaju ukrajinski mediji, preminula zato što joj je otkazalo nekoliko unutrašnjih organa, što je posljedica preuranjenog starenja, piše “Žena Blic“.

Njena majka Ivana kaže da je bila spremna da žrtvuje baš sve kako bi njena kćerka nekako ozdravila.

– Moj jedini san bio je da se jednom ispostavi da je dijagnoza koju su joj ljekari dali pogrešna, i da će izrasti u zdravu devojčicu. To se, nažalost, nikad nije obistinilo – kaže Ivana.

Dr Nadežda Kataman, kod koje je Ana dolazila od rođenja, kaže slijedeće:

– U januaru je Ana napunila osam godina. Djeca sa progerijom obično ne dožive desetu godinu, to je ekvivalent osamdesetim godinama. Kosti su joj raste izrazito sporo, dok su joj organi rapidno starili. Pacijenti sa progerijom obično umiru uslijed šlogova, to se dogodilo i Ani koja je imala nekoliko šlogova i na kraju su joj udovi ostali paralizovani – kaže dr Nadežda.

Inače, Ivana do samog porođaja nije znala da će roditi dijete sa ovom rijetkom bolešću. Kada joj je to rečeno, pala je u depresiju. Onda je usledio optimizam kada je Ana sa 10 mjeseci prohodala, a sa 11 mjeseci hodala je svuda za majkom. Međutim, kaže Ivana, panično se plašila svjetla, pa je izlazila iz kuće samo noću.

Sa tri godine, prisjeća se Ivana, grlila je i ljubila svog omiljenog plišanog medveda, ali nikada nije voljela da se ljubi sa ljudima, uključujući i majku.

Inače, istraživanja pokazuju da se ovaj tip progerije javlja jednom u 20 miliona slučajeva, a trenutno je poznato 160 slučajeva širom svijeta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh