Svaštara

Ako želite sretan brak morate prihvatiti pet teških istina

Ideja da je za dobar i dugotrajan brak potrebna samo ljubav je zamka. U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrijednosti i mišljenja. Ako toga izostaje, ne možete pronaći zajednički jezik.

No image - Haber.ba

Kako ne bi došlo do razočaranja, prema bračnoj savjetnici Lauri Miolli prije braka se treba suočiti s pet istinitih tvrdnji.

1. Brak je ugovor

Brak je pravni ugovor, ništa više i ništa manje. Obvezuje dvoje ljudi u smislu pravnog statusa i imovine. Povijesno i tradicionalno gledano, bračni ugovori bili su ekonomskog karaktera. Imovina žene prenosila se na muškarca te je žena postajala pravno vlasništvo i odgovornost mladoženje, zbog čega je mladenka tradicionalno uzimala prezime mladoženje, piše “Index“.

– Sve te stare običaje mnogi znaju i smatraju da to danas nije relevantno, no bolje je pitanje zašto su te tradicije i danas prisutne na proslavama vjenčanja – tvrdi Laura.

2. Brak ima tamnu povijest

– Od barbika s ‘idealnim’ proporcijama, princeza iz animiranih filmova do modela u ženskim časopisima, serviraju nam se vjerovanja da su naša tijela vrjednija od uma – kaže terapeutkinja te dodaje da je zbog toga ženama važno što drugi misle o njima. Sve te socijalne poruke obezvrjeđuju njihovo postojanje.

Šalje se poruka da je ženama potreban muškarac koji će ih voljeti, oženiti i zaštititi.

– To sve održava takva mišljenja u društvu. Rezultat su nejednake plaće, mišljenje da žena više mora raditi kućanske poslove od muškarca i slično – kaže.

3. Za brak je potrebno puno više od ljubavi

Ideja da je za dobar i dugotrajan brak sve što trebate ljubav, je zamka. U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrijednosti i mišljenja. Ako toga izostaje, ne možete pronaći zajednički jezik i postići zajedničke ciljeve.

Ljubav je važna, ali pravi recept za uspješan brak je predanost, uvažavanje, povjerenje, poštovanje i privlačnost. Oba partnera te vrijednosti trebaju promicati, jednako i svaki dan.

– Naraštajima koji dolaze treba prestati prodavati mit da je ljubav istinska osnova braka – kaže.

4. U braku ne postoji pola-pola
Još od feminističkih pokreta govori se da su žene jednake muškarcima te da mogu imati sve: djecu, dom, obitelj i karijeru. Nažalost, svijet još uvijek ne funkcionira tako – kaže Laura.

Od žena se sada očekuje da imaju profesionalnu karijeru, da imaju djecu, odgajaju ih i da vode brigu o kućanskim poslovima. Na kraju, svi misle da muškarci i žene ulažu podjednako truda u odnos, no to se najčešće ne događa.

5. Dosljednost u obećanjima važnija je do braka

Odnosi dobro funkcioniraju ako su prisutne zajedničke vrijednosti i predanost. Ono što su si supružnici obećali prije stupanja u brak, treba svaki dan održavati. Posvećenost bračnom partneru je istinska demonstracija ljubavi. I nažalost, često izostaje, piše YourTango.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh