Svaštara

Ključ trajanja veze i braka leži u ovoj vrijednosti!

Ljubav je sjajna, a veza ispunjena ljubavlju, posebno na početku, u naš život donosi smijeh, sreću, duge šetnje i strastvene poljupce

Ljubav - Pixabay.com

Međutim, postoji faktor koji garantuje dugu i stabilnu vezu, a koji je ponekad, čak i vrlo često, važniji i od same ljubavi. Reč je o poverenju.

Jednom kada početnu zaljubljenost, zamene sumnje i strahovi, veza postaje iscrljujuća. Da se to ne bi dogodilo, veoma je bitno izgraditi odnos pun poverenja.

Činjenica je da svi u veze stupamo s određenom prtljagom iz prošlosti koja, hteli mi to ili ne, postaje deo naše nove veze. Bez obzira da li je reč o traumi iz detinjstva ili prevari iz prethodne veze, naša prošlost na ovaj ili onaj način utiče na dalje odnose.

Upravo zbog toga je poverenje srž svakog odnosa. Poverenje je ključno za uspeh i zadovoljstvo u vezi, ali je istovremeno veoma krhko. Jednom kada se izgubi, teško ga je obnoviti.

Šta podrazumeva poverenje?

Poverenje u vezi podrazumeva verovanje da je vaš partner pouzdan i da želi samo najbolje za vas. Uz njega se osećate emocionalno i fizički sigurnom, baš kao i on s vama.

Poverenje znači da u vezi očekujete poštovanje, odanost i iskrenost. Očekujete da vaš partner drži obećanja, da čuvati vaše tajne i da vas podržava i kada stvari ne budu divne.

S druge strane, poverenje znači i da razumete vašeg partnera i da ste spremni da mu oprostite ako prekrši neko obećanje ili dogovor. Potrebno je poverenje sa obe strane, nikako samo jednostrano.

Kada partneri jedno drugom međusobno veruju, biće iskreni u vezi i tačno onakvi kakvi jesu. Naravno, odnos pun poverenja ne događa se preko noći nego se postepeno razvija.Poverenje i ljubav

Iako, verovatno, i dalje mislite da je ljubav najvažniji deo veze, ne zanemarujte važnost poverenja.

Pokušajte da zamislite vezu ili brak u kojima ono ne postoji. U vezi bez poverenja gubi se mir, a sumnja postaje sve veća.

Konstantno provjeravanje i propitkivanje s jedne ili druge strane dovest će do sve većeg broja svađa, a svađe će dovesti do prekida, unatoč ljubavi.

Ljubav bez poverenja jednostavno nije dobra jer se veza lako može pretvoriti u noćnu moru i postati nezdrava, nefunkcionalna, kaotična i toksična.

Poverenje je ključno za napredak odnosa, a nedostatak poverenja jedan je od čestih razloga zbog kojih ljudi prekidaju odnose,piše Stil


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh