Svaštara

Čitajte govor tijela: Šta vam položajem spavanja mačke žele poručiti

Mačke već hiljadama godina žive rame uz rame s ljudima, ali još uvijek nije otkriveno puno toga o ovim misterioznim stvorenjima. Naši simpatični mačji prijatelji ne mogu izravno razgovarati s nama, tako da moramo pronaći način da čitamo njihove signale.

Mačka - Blogspot.com

Srećom, njihov govor tijela može puno toga otkriti o njihovim namjerama i pravim osjećajima.

Uvijeni položaj</strong

Ovaj položaj zapravo znači da mačka pokušava spavati ali da joj baš i nije ugodno. Iako se ovaj položaj spavanja može činiti nevjerojatno udobnim i sigurnim, zapravo znači da mačka osjeća neku opasnost i pokušava zaštititi svoje ranjive dijelove tijela. Mačka skriva stomak i zamahuje repom oko tijela. Ovakav položaj tijela također omogućuje mački da bolje sačuva tjelesnu temperaturu, prenosi “Klix“.

Položaj sfinge

Ovim položajem vaša mačka vam želi poručiti kako je zadovoljna okolinom i da uživa u najvećoj mjeri. Nije spremna bježati ili predati se jer ne vidi nikakvu prijetnju. Mačka se osjeća zadovoljno i blista od sreće. Također joj je u ovom položaju veoma toplo.

Spava na leđima

Ovaj položaj pokazuje koliko vam vaša mačka vjeruje. Naime područje želuca jedan je od najugroženijih dijelova tijela bilo koje mačke. Dakle, ako vaš prijatelj spava na sofi s stomakom otkrivenim prema gore čestitamo, konačno ste stekli njihovo povjerenje.

Spavaju s napola zatvorenim očima

Ma koliko slatka i pripitomljena izgledala vaša mačka, ona je ipak predator u srcu. Mačke žele biti spremne da odmah reagiraju na sve što se događa oko njih, pa se moraju boriti protiv nagona za odmaranjem i pronaći najudobniji položaj za opuštanje, ali i dalje biti na oprezu. Ako mačka spava s jednim otvorenim okom, znači da jedan dio njegovog mozga spava, dok je drugi budan.

Položaj bočnog spavanje

Ovakvo spavanje je jedno od najsmješnijih položaja koje vaša mačka može zauzeti. Ona se osjeća sigurno i mirno. U ovom položaju mačka će vjerovatno duboko zaspati i neće imati nikakvih briga. Mačke koje spavaju u ovom položaju obično imaju jaku emocionalnu povezanost sa svojim vlasnicima i ne boje se pokazati svoje povjerenje.

Izduženi položaj

Ovo je vjerovatno jedan od najčešćih položaja među mačkama. Ovaj položaj je udoban, toplo im je i istovremeno štite najosjetljivije mačje dijelove tijela. To također pokazuje da se vaša mačka osjeća sigurno i opušteno. Ali budite pažljivi! Ponekad mačke zauzmu ovaj položaj kada ih nešto boli.

Skriveno lice

Ovaj položaj znači da ne trebate dirati vašu mačku. Ponekad mačke ne vole da ih se dira, stoga je pustite da uživa u samo svom vremenu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh