Svaštara

Budite sebi prioritet: Zdravo je i nije sebično

Budite sebi prioritet, jer biti u prvom planu na pola sata u toku dana, nije sebičnost.

Žena - Stil.kurir.rs

To je najboja stvar koju za sebe možete dugoročno da uradite.

Svaka žena koja je majka, supruga, kćerka, prijateljica, treba da odvoji dio dana u kome će biti sama. Odvojena od svih i posvećena samo sebi. Tako će obnoviti snagu, smanjiti konstantni stres, biće kvalitetnija osoba i imaće kvalitetnije odnose sa okolinom.

Budite sebi prioritet jer od toga zavisi vaše zdravlje

Stres i nedostatak sna slabe vaš organizam, pa postajete podložnije raznim zdravstvenim problemima i bolestima. Često same sebe previše opteretite svakodnevnim obavezama da ne možete da pronađete ni pola sata za odmor, a da ne pričamo o hobiju koji bi vas razveselio i relaksirao. Zbog toga na kraju patite i fizički i psihički.

Budite sebi prioritet – posao uvijek može da sačeka

Posao nikada ne smije da vam postane prioritet i središnja tačka oko koje se sve vrti u vašem životu. Radne obaveze moraju da čekaju kada su u pitanju važne stvari. Nemojte da odlažete odlazak kod ljekara zbog posla i da se uvjeravate kako se ništa važno neće deseti ako propustite neki pregled kod specijaliste. Možda vam se čini da neki projekat na kom radite zahtjeva 100 posto vaše pažnje pa na njega trošite i svoje slobodno vrijeme, ali to je pogrešan korak koji mnogi prave. Posao je posao, a slobodno vrijeme koristite kako biste se odmorili od njega.

Ljubavna veza će vam biti kvalitetnija ako ste sebi prioritet

Nema ništa loše u tome da vodite računa o potrebama partnera, ali ako to radite na štetu svojih potreba, vaša veza će izgubiti na kvalitetu. Ako ne naučite jasno i glasno izražavati svoje sumnje, osjećaje i želje, poslije kraćeg vremena osjetit ćete se zanemareno i zapostavljeno.

Bićete bolja majka i prijateljica

Nemojte osjećati krivicu zbog toga što svoje potrebe stavljate ispred potreba drugih. Mislite da vaša porodica ili prijatelji ne primijećuju da ste nervozni, umorni, razdražljivi? Oni odlično znaju kada se loše osjećate. Ne možemo uvijek svi biti sjajno raspoloženi i nervoza je uobičajena stvar. Međutim, kada je u pitanju hronični stres onda smo skloni da pretjerano emotivno reagujemo i ne vidimo stvari u pravom svjetlu.

To može dovesti do brojnih nesporazuma, bespotrebnih rasprava i svađa. Zato pazite na sebe, priuštite sebi svakodnevno barem pola sata povlačenja u svoj svijet, opustite misli, udahnute punim plućima i napunite baterije za ostatak dana. Kada ste sretni, onda ste najbolji svojim najdražima.

Budite sebi prioritet i imat ćete unutrašnji mir

Nemojte osjećati krivicu zbog toga što svoje potrebe stavljate ispred potreba drugih. Imate potpuno pravo da budete prioritet sebi jer ćete tako postati bolji čovjek i ostvariti toliko željeni unutrašnji mir kom svi težimo, prenosi “Lepota i zdravlje“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh