Svaštara

Prenosi li se koronavirus spolnim odnosom? Dokazano da li su intimni odnosi usred pandemije sigurni ili ne

Kontakti poput ljubljenja, rukovanja te dijeljenja hrane i pića s drugim ljudima svakako povećavaju rizik od prenošenja infekcije, no što je sa se*som?

Muškarac i žena - Žena.blic.rs

Iako se mnogi ljudi boje stupiti u spolne odnose tijekom pandemije koronavirusa, nova studija uvjerava da se virus ne prenosi putem se*sa. Istraživači sa Sveučilišta Utah otkrili su nove dokaze da se virus ne pojavljuje u sjemenu ili testisima muškaraca.

“Činjenica da se prema ovoj maloj preliminarnoj studiji čini kako virus koji uzrokuje COVID-19 ne pojavljuje u testisima ili sjemenu, moglo biti važno otkriće. Ako bi bolest poput COVID-19 bila se*sualno prenosiva, to bi imalo velike posljedice na prevenciju bolesti, kao i na dugoročno reproduktivno zdravlje čovječanstva”, izjavio je dr. James Hotaling, suautor studije, za Mirror.

U studiji su istraživači prikupili uzorke sjemena od 34 Kineza, mjesec dana nakon što im je dijagnosticiran koronavirus. Laboratorijski testovi nisu otkrili virus ni u jednom od uzoraka, dok je genetička analiza pokazala da je vrlo malo vjerojatno da virus napadne stanice testisa.

Unatoč ovim nalazima, istraživači priznaju da isto ne može biti slučaj i za osobe s vrlo teškim simptomima bolesti COVID-19.

“Može se dogoditi da čovjek koji je kritično bolestan može imati veće virusno opterećenje, što bi moglo dovesti do veće vjerojatnosti zaraze sjemenom. Jednostavno nemamo odgovor na to u ovom trenutku”, priznao je Hotaling.

Se*s bi trebao biti siguran, ali ljubljenje nipošto

“Ali saznanje da nismo pronašli takvu aktivnost među pacijentima u ovoj studiji koji se oporavljaju od blagih do umjerenih oblika bolesti prilično je uvjerljivo”, umiruje doktor javnost.

Ipak, valja istaknuti da, iako se koronavirus ne prenosi se*sualnim putem, bolest se može širiti poljupcem. U razgovoru za Mirror, dr. Simran Deo, liječnica sa sjedištem u Velikoj Britaniji, pozvala je ljude da izbjegavaju ljubljenje te dijeljenje hrane i pića.

“Koronavirus se širi putem kapljica vode ili sluzi iz nosa i usta koji sadržavaju virus. Dakle, kontakti poput ljubljenja, rukovanja te dijeljenja hrane i pića s drugim ljudima svakako povećavaju rizik od prenošenja infekcije”, zaključila je Deo, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh