Svaštara

Ruski mikrobiolog: “Naučnici su u Wuhanu radili potpuno lude stvari”

Vodeći ruski mikrobiolog Petar Čumakov smatra da je korona virus nastao tako što su naučnici iz Vuhana radili “apsolutno lude stvari” u tamošnjoj laboratoriji tokom proučavanja koliko je virus bio patogen, prenose svjetski mediji.

Petar Čumakov - Kurir.rs

Čumakov, inače glavni istraživač Instituta za molekularnu biologiju Engelhard u Moskvi, smatra da niko od radnika u laboratoriji nije imao “zlu namjeru” da se stvori ubica koji bi eliminisao ljudsku populaciju.

“U Kini, naučnici u laboratoriji Vuhan aktivno učestvuju u razvoju različitih vrsta korona virusa već više od deset godina. To su učinili, navodno ne sa ciljem da stvore patogene varijante ovog virusa, već da zapravo prouče njihovu patogenost. Na primjer umeci u genomu koji su virusu dali sposobnost da inficira ljudske ćelije”, rekao je on, piše “Kurir“.

Profesor Čumakov je za ruske medije rekao:

“Postoji nekoliko umetaka, odnosno, zamjena prirodnog niza genoma, što je ovom virusu dalo posebna svojstva. Zanimljivo je da su Kinezi i Amerikanci koji su radili sa njima sve svoje radove objavili u otvorenoj (naučnoj) štampi. Čak se pitam zašto ta pozadina oko rada na ovom virusu dolazi do ljudi veoma sporo”.

“Zbog ovog propusta kineskih naučnika biće pokrenuta istraga, koja će razviti nova pravila regulisanja rada sa genima tako opasnih virusa, kao što je korona”, smatra ovaj naučnik.

Prema njegovim tvrdnjama kineski naučnici su zapravo stvorili verziju virusa, koji je imao za cilj da se proizvede vakcina za liječenje HIV-a.

Dimitrij Peskov, portparol Vladimira Putina, ove sedmice je upozorio na navode da je koronavirus stvoren vještački.

“U situaciji kada nema dovoljno informacija koje je nauka podržala i provjerila, mislimo da je neprihvatljivo, nemoguće, neosnovano optužiti bilo koga”, rekao je Dmitrij Peskov.

Veronika Skvortsova, šefica Ruske Federalne medicinsko-biološke agencije (FMBA) i Putinova bivša ministrica zdravlja, upitana je nedavno da li bi se pandemija ovog virusa mogla stvoriti tek tako.

“Ovo pitanje nije tako lako. To zahtijeva veoma detaljnu studiju “, rekla je i dodala da se nijedna verzija ne može isključiti.

“Vidimo da prilično veliki broj fragmenata razlikuje ovaj virus od njegovog veoma bliskog rođaka, SARS-a. Oni su približno 94 procenta slični, a ostatak je drugačiji. Mislim da moramo sprovesti veoma ozbiljno istraživanje”, zaključila je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh