Svaštara

Psi vjerovatno mogu prepoznati “lošeg” čovjeka

Psi mogu osjetiti strah, ali mogu li nanjušiti lošeg čovjeka? Tim koji predvodi profesor Akiko Takaoka sa Univerziteta Kyoto u Japanu otkrio je da psi vrlo brzo znaju treba li čovjeku vjerovati ili ne.

Pas - Blogspot

Istraživanje koje su oni proveli uključilo je varanje pasa u ime nauke. Naime, ljudi su već odavno otkrili kako će pas, ako mu pokažete na neki objekt, dotrčati do njega. Stoga su naučnici koristili ovu informaciju u svojoj studiji, psima su pokazivali na rezervoar koji je bio napunjen skrivenom hranom. Psi su spremno trčali do njega.

No, zatim su istraživači pokazali na prazan rezervoar. Psi su također dotrčali do njega, ali su otkrili da nema hrane u njemu.

Treći put kada su istraživači pokazali rezervoar s hranom, psi su odbili otići do njega. Znali su kako pojedinac koji im pokazuje na njega nije od povjerenja, na temelju svog prethodnog iskustva. Taj eksperiment dokazuje da psi mogu uočiti lažljivca te da nisu tako naivni u poklanjanju svog povjerenja, prenosi “Klix“.

“Drugim riječima, ako lažete svog psa, on će formirati svoje mišljenje o vašem ponašanju i neće vam vjerovati. Psi imaju sofisticiraniju inteligenciju nego što smo mislili. Ta je društvena inteligencija selektivno evoluirala kroz njihovu dugu životnu historiju suživota s ljudima”, kazao je Takoka.

John Bradshaw sa Univerziteta Bristol u Velikoj Britaniji kaže da rezultati ukazuju na to da psi vole predvidljivost. Kad se neko ponaša nedosljedno, oni postaju nervozni i pod stresom su.

Istraživači planiraju ponoviti eksperiment zamjenjujući pse vukovima jer su vukovi usko povezani s psima, a poenta je vidjeti duboke efekte pripitomljavanja na pse.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh