Svaštara

Balkanac otkrio kako zaista izgleda radni dan u Njemačkoj fabrici: Ako dođeš u 5.50 već je kasno, a ako hoćeš u toalet…

Već godinama se priča o radu u Njemačkoj, prednostima i manama, zaradi i uslovima rada, a uglavnom se o odlasku u ovu zemlju govorio kao o “bjekstvu u bolji život”.

Jedan Srbin, koji tamo godinama radi, otkrio je kako zapravo izgleda realnost i radno vrijeme u njemačkoj fabrici.

“Sa nepunih 20 otišao sam kod roditelja u Nemačku. Po tadašnjem zakonu maloletan, a služio sam vojsku. Punoletstvo je bilo sa 21 godinu. Za par meseci sredim sve papire, i nađem posao iz oglasa. Dotle sam malo radio na crno. Teško mi je bilo da ustanem u 4.30, pa sam se navikao. Radi se od 6 ujutru.

Ako dođes u 5.50 sati – već je kasno – ne stigneš ništa, presvlačenje, kafa itd. U 6.01 mašine zuje kao da je 10 sati.

8.55 – 9.00 peru se ruke. 9.00 – 09.10 doručak. Vreme za doručak pada na teret poslodavca.

11.55 peru se ruke.

Od 12 do 12.30 je ručak (tih pola sata odrađujemo).

U toku rada nekada nema vremena ni vodu da piješ, a ako hoćeš u toalet zoveš brigadira da te zameni (nije ograničeno koliko puta).

Ko na takvu i sličnu disciplinu ne želi da se navikne, neka ostane ovde. Uslovi rada su ekstra, ista temperatura i leti i zimi. Prekovremeni se plaća i par dana pre se najavi i nije obavezan, samo ono iz ugovora,piše Novi.

Kad se radi, radi se, a kad odeš kući niko te u vezi sa poslom ne uznemirava”, objasnio je mladić u jednoj internet prepisci…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh